Siirry sisältöön

Millaista on viljellä perunaa Suomessa?

Petri Häggmann viljelee perunaa kotitilallaan Kristiinankaupungissa.

Suomessa perunanviljelyllä on pitkät perinteet

1700-luvun lopulla suomalaisten ruokapöytiin asettuneella perunalla on suuri merkitys suomalaisessa kulttuurissa. Nykyään viljely on painottunut Pohjanmaalle, mutta laakeita perunapeltoja löytyy runsaasti myös Satakunnasta ja Ahvenanmaalta. Vuonna 2021 Suomessa viljeltiin perunaa yhteensä 20 400 hehtaarin alueella.

Perunanviljelijä Kristiinankaupungista

Petri Häggmann viljelee perunaa kotitilallaan Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Hän on perunanviljelijä jo toisessa polvessa.

Tuorekartanon sopimusviljelijän arki on työntäyteistä, ja pelloilla viljellään vuoroviljelyn mukaisesti välillä muutakin kuin perunaa. Häggmannin pelloilla kasvaa myös kauraa ja ohraa, ja vuorollaan pellot ovat kesannolla. Viljelykierto estää maalevintäisien kasvitautien leviämisen sekä pitää rikkaruohot ja tuholaiset kurissa.

Perunanavigaattori

Kasvitautien lisäksi huolta perunanviljelijän arkeen aiheuttaa hintojen nousu. Perunan tuotantokustannukset ovat kasvaneet viime aikoina. Polttoaine, torjunta-aineet, lannoitteet ja rahtikustannukset ovat kallistuneet, mutta kuluttajien ostovoima heikentynyt. Sekä perunantuottajat että kuluttajat ovat nyt kovilla, joten ymmärrystä vaaditaan puolin ja toisin.

– Toivon, että kuluttajat ymmärtävät, että hinnat eivät nouse tyhjästä. Viljelijänkin pitää saada kohtuullinen korvaus työpanoksestaan.

Peruna on todellista lähiruokaa

Peruna on edullinen, ekologinen ja vastuullinen valinta ruokapöytään. Sen hiilijalanjälki on hyvin pieni, eikä sen viljely vaadi paljoa vettä. Häggmannin mukaan perunan arvostus pitäisi saada nousuun. Pohjoisen olosuhteissa torjunta-ainemäärät ovat paljon pienemmät kuin Keski-Euroopassa. Peruna on puhdasta suomalaista ruokaa ja uusia lajikkeita kehittämällä se on entistäkin monipuolisempi ja herkullisempi raaka-aine.

Yhdessä kohti uutta

Vaikka haasteita on, Häggmann jatkaa työtään perunanviljelijänä. Yhteistyö Tuorekartanon kanssa on sujunut hyvin ja tuo myös turvaa perunayrittäjän arkeen.

– Kun uskotaan omaan tekemiseen ja yhdessä tehdään, niin pärjätään kyllä.

Syksyllä palaamme kertomaan lisää uudesta hellävaraisemmasta ja tehokkaammasta perunakuljetuksesta viljelijältä Tuorekartanolle.